Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η προέλευση της λέξης ελεύθερος

Επειδή διάφορες μπούρδες θα βρείτε σε λεξικά και σε μερικά βιβλία γλωσσολόγων οφείλω να σας ενημερώσω για την προέλευση της λέξης αυτής την οποία ανάλυση θα βρείτε να αναπτύσσεται από ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ και όχι αυτούς που νομίζουν ότι ανοίγοντας τρία βιβλία και διαβάζοντας τέσσερα αποσπάσματα αρχαίων τα ξέρουν όλα.

Η λέξη ελεύθερος είναι λέξη η οποία είναι συνυφασμένη ΑΠΟΛΥΤΑ με την έννοια αγάπη καθώς η αγάπη οδηγεί στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός που θα επιλέξει τον δρόμο της αγάπης ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ και την αιώνιο ζωή ως ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ.

Ο Επίκουρος δίδαξε ότι ακολουθώντας τον δρόμο της αγάπης ο άνθρωπος φροντίζει να αποκτήσει την ευδαιμονία, δηλαδή την ευτυχία και η ευτυχία είναι η κατάσταση η οποία ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΣΚΛΑΒΙΑ. Η επιλογή του μίσους σκλαβώνει καθώς ο άνθρωπος αναζητεί δρόμους εκδίκησης και τρέφει ένα σκουλήκι στην καρδιά του το οποίο τον κατατρώει για όσα χρόνια διαρκεί πχ μία βεντέτα. Επίσης το μίσος φέρνει κακές πράξεις και ακολουθεί η σκλαβιά των τύψεων.

Δεν θα φλυαρήσω λοιπόν.

Ελεύθερος είναι η λέξη που αποτελείται από τα σύνθετα ελ+ευ+ερος.

Το ελ προέρχεται από την αρχαία Αραμαϊκή και είναι λέξη από την οποία προήλθε το ελεύσσομαι το οποίο μπορεί να ταυτιστεί και με το πορεύομαι.

Το ευ έχει την σημασία του καλού και όπως είναι γνωστή η χρήση του στην αρχαία Ελληνική.

Το έρος είναι η αγάπη και δεν είναι τυχαίο που ο έρωτας θεωρείται η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΑΠΗΣ.

Άρα λοιπόν ελευθερος=αυτός που πορεύεται στην αγάπη και άρα ελευθερία είναι η πορεία στην αγάπη.

Η παραπάνω ανάλυση ακούστηκε πολλές φορές ραδιοφωνικά από Πνευματικούς πατέρες της εκκλησίας μας και υπάρχουν και πραγματείες του παρελθόντος που αναλύουν την ελευθερία κατά πως σχολιάστηκε η έννοια από τον Επίκουρο. Δεν έχω αποφασίσει αν θα γράψω μία σχετική πραγματεία αναφερόμενη στην αγάπη και στην ελευθερία καθώς δεν ήταν στον αρχικό μου σχεδιασμό. Θεωρώ πάντως ότι δεν χρειάζεται να συμβεί αυτό και αν το πράξω θα είναι για την ικανοποίηση της προσωπικής μου ηδονής της δημιουργίας ενός ακόμη μικρού συγγραφικού δημιουργήματος.

1 σχόλιο:

  1. Θέλω εδώ να προσθέσω ότι η ορθή ερμηνεία είναι ελευθερος= πορεία προς την καλή αγάπη και αυτό γιατί κάποιος μπορεί να αγαπά την βία και αυτή θεωρείται κακή μορφή αγάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή